slide včely slide med slide med

Návštěvní kniha

Přidat dotaz
Jiří
Jak se pozná, že včelař nepoužil antibiotika nebo jiné preparáty, jestli vůbec. Viz "medová aféra" v nedávné minulosti

Odpověď: Tomáš
Ze zákona jsou antibiotika u nás zakázána. V medu je zjistí pouze akreditovaná laboratoř. Vy jako spotřebitel je nepoznáte. Jediná rada je kupovat med u svého poctivého a spolehlivého včelaře, kde máte jistotu o původu medu.
Honza Málek
Dobrý den,
máme med moc rádi nejen jako základní potravinu, ale rád jej používám i na jiné účely. Nemohli byste, prosím, na svých stránkách uveřejnit nějaké recepty, co se dá více z medem a včelými produkty dělat, případně jestli máte i nějaké osvědčené recepty.
Velká chvála za Vaše stránky. Děti se díky nim velmi dobře připravili do školy, tedy učitelka byla překvapená ze znalostí o hmyzu, zvláště o včelách. Prý ani ona nevěděla některé podrobnosti, o kterých tady píšete. Díky Vám

Odpověď: Tomáš
Děkuji za pochvalná slova, která vždy potěší. V záložce "nabídka" najdete knížku "Veletucet medových receptů", do které jsme s kolegou včelařem vybrali ty nejzajímavější recepty naše a našich kamarádů. Používá se v nich med, jako podstatná surovina. V případě zájmu Vám výtisk receptů pošlu.
josef
Předpokládají včelaři velký úhyn včelstev?

Odpověď: Tomáš
I když letošní zima pro včely není moc dobrá, zatím úhyny nejsou. Lepší pro včely je, když v zimním období mrzne, potom jsou staženy do chomáče, zahřívají plod a sebe a jinak nejsou moc aktivní. Čím větší teplo, tím vyšší aktivita, více plodu, větší spotřeba zásob a rychlejší rozvoj roztoče varroa což je pro včelstvo neblahé.
Jaroslav
Setkal jsem se s pojmem černé včely a tmavé včely. Co to znamená?

Odpověď: Tomáš
Tmavá včela byla původní obyvatelkou našeho státu. Dnes se nachází už jen na některých místech s vyšší nadmořskou výškou.
Jirka
Bude letos, s ohledem na počasí, med v obvyklé kvalitě?

Odpověď: Tomáš
Počasí nemá vliv na kvalitu medu, ale na snůšce medu (množství). Med bude v té nejvyšší kvalitě.
Jarda
Pane Tomáši.
Na trzích se běžně prodává med a to i za horkého počasí. Myslím, že se to podepíše na jeho kvalitě. Nebo se mýlím?
Chtěl bych znát Váš názor v naprosto obecné rovině "teplota okolí a kvalita medu," abyste neměl potíže s nějakým duševním omezencem, který by si odpověď vztáhl na sebe.

Odpověď: Tomáš
Med, který je vystaven dlouhodobému slunečnímu záření a vyšší teplotě, než která je doporučena pro jeho skladování, je určitě poškozován. Prodejce by měl zajistit med minimálně proti slunečním paprskům.
Lucie
Uvádíte, že obsah vody Vašeho medu je 15%. Také, že Česká norma je 18%. Evropská norma je dokonce až na 20%.
Je 5% resp. 3% obsahu vody velký rozdíl v chuti a kvalitě?

Odpověď: Tomáš
Čím méně vody med obsahuje, tím je "zralejší" tzn. včelař nechává včelám čas na odvětrávání vody z medu. Obsah vody v medu na chuti nepoznáte. Čím menší obsah vody, tím je med hustší. 14ti% medy se již dají "kousat". Více než 18ti% medy jsou řídké a podléhají snáze kvašení. Při každém vytáčení medu měříme obsah vody pomocí refraktometru, při teplotě +-20°C.
jarda
Je možné, aby med za dva měsíce po otevření sklenice plesnivěl, ač byl jen "odléván," tedy bez použití lžíce a pod.

Odpověď: Tomáš
Med, který obsahuje max.18% vody, což je česká norma, nemůže plesnivět.Je samokonzervační. Pokud obsahuje více než 20% vody, může začít plesnivět. Uchovávat med pouze v nádobách s těsným uzávěrem. Pokud není dobře uzavřen, tak přijímá vzdušnou vlhkost a tím se zvyšuje i obsah vody v medu. Kupujte med od ověřeného včelaře nebo prodejce, kde máte jistotu o 100%ní kvalitě medu.
Josef
Jaké jsou optimální podmínky pro uskladnění medu, aby předčasně necukernatěl a také nezplesnivěl? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Tomáš
Med je nejlépe uchovávat ve sklenici nebo keramické nádobě s těsným uzávěrem v temné a chladné komoře nejlépe do 10 st.C. nebo méně. Pokud je takto uložen kvalitní med, bude podle druhu dříve nebo později stejně krystalizovat. Je to jeho přirozená vlastnost. Pokud med obsahuje maximálně 18% vody, nemůže plesnivět, protože je samokonzervační. Více se dočtete v sekci VČELÍ PRODUKTY / KRYSTALIZACE MEDU - ZNÁMKA KVALITY
Josef
V poslední době narážím v obchodeh, resp. v supermarketech na produkt označovaný v legendě na štítku jako "euromed!" Nevíte zda se jedná o "mišmaš" všech možných medů nebo je to čistě "jednodruhový" med podle nějaké normy EÚ?

Odpověď: Tomáš
Vaše první odpověď je správná. Ano, je to směs medů z Evropské unie. Takže nevíte ani zemi původu. Je jen na Vás, zda tato informace o medu je pro Vás dostačující, nebo jste náročnější konzument medu
a chcete vědět o původu více např. z jaké země pochází, od jakého včelaře a v jaké kvalitě.

1 2
Běží na systému iEDIT - jednoduchý editor obsahu Copyright 2014 © Altercom s.r.o.
TOPlist